Tijdens de laatste paar dagen van de maand ramadan ben ik volop bezig geweest met het maken van traditionele Algerijnse koekjes voor de grote dag Eid el-fitr, ook wel bekend als Suikerfeest. Eid el-fitr is een dag waarbij vrienden en familie bij elkaar komen en waarbij er lekker wordt gegeten met veel zoetigheid. Bijna alle Algerijnse koekjes worden per stuk met de hand gemaakt en zijn rijk aan ingrediënten zoals noten (voornamelijk amandelen), oranjebloesemwater, citroen en kaneel.
Een van de meest bekende Algerijnse koekje is Arayech.
Arayech komt oorspronkelijk uit de hoofdstad Algiers, het heeft een beetje de vorm van een zeester en het is een heerlijk koekje met amandelvulling, bedekt met een laagje citroen suikerglazuur.
Algerijnen, waaronder ikzelf, zijn gek op Arayech. Het wordt vaak gemaak voor Eid el-fitr, bruiloften en andere feestjes. Heerlijk met een kop koffie of een glas verse munt thee.
Bij de meeste Algerijnse recepten werk je met verhoudingen, dus niet zozeer in voorgeschreven grammen.
Hier zie je stap voor stap hoe ik Arayech maak.
Het deeg
- 3 kopjes bloem
- 1 kopje gesmolten smen (geklaarde boter)
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 theelepel vanille suiker
- 1 theelepel vanille extract
- een snufje zout
- flesje oranjebloesemwater
Je gebruikt wel hetzelfde formaat kopje.
Meng in een grote schaal de bloem samen met de poedersuiker, vanillesuiker, vanille extract en het zout. Voeg eventueel ook citroenrasp toe. Maak vervolgens een kuiltje in het mengsel en giet hierin de smen. Kneed het mengsel met de hand.
Pak een glas of een kommetje en meng hierin water met oranjebloesemwater. Giet steeds een beetje bij beetje hiervan toe in het deeg om er een mooi, samenhangend geheel van te maken. Het deeg is klaar als je erin kan knijpen zonder dat er scheuren komen.
Bedek het deeg met folie en bewaar het ongeveer 40 minuten in de koelkast.
Ondertussen begin je met de vulling.
Vulling
- 3 kopjes amandelmeel
- 1 kopje poedersuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel gesmolten smen
- 1 theelepel vanille extract
- klein kommetje water gemengd met oranjebloesemwater
Pak een grote kom en meng hierin alle ingrediënten tot een mooi geheel. Maak dan van de vulling kleine cilinders.
Pak het deeg er weer bij en maak hiervan kleine bolletjes die allemaal ongeveer even groot zijn.
Elk bolletje deeg druk je plat en mooi rond. Doe 1 cilinder van de vulling bovenaan in het rondje deeg en nog een cilinder sluit je daarbij aan. Je maakt eigenlijk een t vorm met de cilinders.
Vervolgens maak je het deeg eromheen dicht en maak je
het mooi glad. Ik druk het altijd nog een beetje aan om de vulling goed te verspreiden.
De Arayech is kenbaar door de vorm. Het lijkt een beetje op een zeester. Om deze vorm te krijgen is er een handig trucje. Het koekje heeft nu een grote t vorm, hou het vast met drie vingers en buig elke kant om een vinger.
Maak het weer mooi glad en druk de punten goed aan.
Leg alle koekjes voorzichtig op een ovenschaal met bakpapier. Met een tandenstoker maak je vervolgens kleine gaatjes in elk koekje. Dan zet je de ovenschaal in een voorverwarmde oven (170 graden) en bak ze ongeveer 25 minuten. Houd de koekjes in de gaten. Alleen de onderkant moet goudbruin worden, de bovenkant niet, maar natuurlijk wel gaar.
Ondertussen kun je beginnen met het maken van de glazuur.
Glazuur
- 1 kleine glas melk
- 1 kleine glas zonnebloemolie
- 1 eetlepel oranjebloesemwater
- kleurstof naar wens, ik heb roze gebruikt
- sap van 1 citroen
- poedersuiker
Meng het melk, de olie en het water. Voeg vervolgens de poedersuiker toe. Ik voeg altijd een paar flinke eetlepels toe, dan roer ik het een beetje en dan voeg ik weer poedersuiker toe totdat het mooi dik is geworden. Wanneer je merkt dat het goed dik is geworden voeg je een paar druppels kleurstof toe. Meng dit goed samen. Vervolgens voeg je de citroensap toe. Dit zorgt voor een mooie glazuur en vooral voor een heerlijke smaak. Door de citroensap wordt de substantie misschien iets minder dik, voeg dan gewoon weer extra poedersuiker toe.
Als de koekjes zijn afgekoeld, zijn ze klaar voor het glazuur. Leg alle koekjes op een kookrek met een kom of een schaal eronder. Giet glazuur over elk koekje. Lepel eventueel alles wat in de kom of schaal druipt op en giet het weer over de koekjes. Je kan er ook voor kiezen om de koekjes met de hand in de kom glazuur te deppen.
Decoreer de koekjes nog voordat het glazuur is opgedroogd met eetbare versiering.
Eerlijk is eerlijk, dit allemaal is wel even wat werk maar dan heb je ook wat. Geniet er nu van met een kop koffie of een glas verse munt thee.
Dit is geschreven door Maissa Kemmoun.
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza.