Zachte broodjes gevuld met warme kaneel en afgewerkt met een zoete roomkaas glazuur. Ik ben echt gek op kaneelbroodjes. Heerlijk met een kop koffie of een grote mok warme chocolademelk. De geur alleen al tijdens het bakken. Het hele huis ruikt dan heerlijk naar roomboter en verse broodjes.
Ik heb nu al meerdere keren geprobeerd de perfecte kaneelbroodje te maken en pas na de zoveelste poging was ik tevreden over het resultaat. Om een beetje een eigen draai aan het recept te geven heb ik iets toegevoegd: heerlijke zoete dadels. Dan zijn het pas echt kaneelbroodjes in de Le Souk stijl.
Voor het deeg
- 10 gram gist
- 235 ml lauwwarme melk
- 100 gram kristalsuiker
- 75 gram ongezouten roomboter
- 5 gram zout, dit is ongeveer 1 theelepel.
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 615 gram bloem
Voor de vulling
- 180 gram basterdsuiker
- 20 gram kaneelpoeder
- 75 gram ongezouten roomboter
- 200 gram pitloze deglet nour dadels
- 100 gram gemalen pistachenootjes
Voor het glazuur
- 50 gram ongezouten roomboter
- 190 gram poedersuiker
- 100 gram roomkaas
- ongeveer 2 à 3 ml vanille extract.
- snufje zout
- 1 eetlepel dadelstroop
Deeg
We beginnen met het deeg. Los de gist op in de lauwwarme melk met een theelepel suiker, deze kun je van de 100 gram suiker nemen die je later gebruikt. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten rusten, je merkt dan dat het begint te schuimen.
Neem nu een kom en meng met een mixer de suiker, de boter, het zout, de eieren en de bloem tot een mooi geheel. Voeg dan het melk/gistmengsel eraan toe en mix het met een deeghaak totdat je een soepel mengsel hebt.
Pak een diepe kom en vet die goed in met olie. Doe het deeg erin en dek de kom goed af met folie. Laat het deeg nu 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Besprenkel je tafel of aanrecht met een beetje bloem. Als het deeg in omvang is verdubbeld rol je het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 40 bij 30 cm (zolang het deeg maar dik genoeg is, ongeveer 3 cm).
Smelt de boter en meng de bruine suiker en de kaneelpoeder in een kom. Knip de dadels in kleine stukken.
Verdeel dan de vloeibare boter gelijkmatig over het deeg en strooi de kaneelsuiker overheen. Vervolgens verdeel je de stukjes dadels over het deeg en als laatste de gemalen pistachenootjes.
Rol het deeg voorzichtig vanaf de korte zijde op en snijd het dan in 12 gelijke stukken (van ongeveer 3 cm) en leg ze in een licht ingevette bakvorm (met de rol naar boven). Dek ze goed af met folie en laat ze nog 30 minuten rijzen, terwijl je ondertussen de oven voorverwarmt tot 200 graden.
Wanneer de broodjes in omvang zijn verdubbeld zet je de bakvorm in de voorverwarmde oven totdat ze mooi goudbruin zijn geworden (ongeveer 15 tot 20 minuten).
Glazuur
Terwijl de broodjes in de oven zijn maak je het glazuur. Meng alle ingrediënten van het glazuur door elkaar en klop ze tot een mooi glad geheel.
Als de broodjes klaar zijn, besmeer ze dan meteen royaal met het glazuur.
Serveer met nog extra dadelstroop en eventueel gemalen pistachenootjes.
Dit is geschreven door Maissa Kemmoun
Foto’s zijn gemaakt door Sana Mirza